0 Shoppingcart
Contact
Netherlands
Belgium
TU Delft Pulse   landscapem

Op de campus van de TU Delft is een innovatief gebouw verrezen dat volop ruimte biedt aan eigentijdse onderwijs- en werkvormen. Een pand waar álle faculteiten gebruik van kunnen maken. Hiermee slaat de TU Delft meerdere vliegen in een klap: efficiëncy, flexibiliteit en meer ontmoeting en verbinding universiteitsbreed. Gispen verzorgde de totaalinrichting van zowel de horeca- als onderwijsomgeving in het gebouw. Inclusief kabelmanagement en projectleiding, want de TU Delft was bewust op zoek naar ‘ontzorging’.  

MEER ONDERWIJSRUIMTES, FLEXIBEL INZETBAAR

De grote behoefte aan extra onderwijsruimtes vormde voor de TU Delft de directe aanleiding voor het nieuwe onderwijsgebouw Pulse. Daarbij is effectief ruimtegebruik, net als voor veel andere onderwijsinstellingen, heel belangrijk. Ofwel: teruggaan in het aantal vierkante meters en ruimtes flexibel inzetten. De studentenaantallen per faculteit fluctueren soms sterk. Daarom is een faculteitsonafhankelijk gebouw gecreëerd, zowel inzetbaar voor onderwijs als voor ontmoetingen en samenwerken. Met als bijkomend voordeel: meer verbinding tussen de verschillende faculteiten.

Studentproof mét uitstraling

Het ontwerp van Pulse kwam tot stand in nauwe samenwerking met zowel studenten als docenten, zodat het optimaal aansluit op hun behoefte. Er is gesproken over de indeling en faciliteiten van de onderwijszalen, de wensen voor horeca en de sfeer en beleving van het studielandschap in het gebouw. Ector Hoogstad Architecten verzorgde het bouwkundig ontwerp en het masterplan voor het interieur. Na een aanbestedingstraject werd Gispen geselecteerd voor het interieurontwerp en de daadwerkelijke inrichting. Naast onderwijsruimtes (1.020 onderwijsplekken) biedt Pulse ruimte aan een food market en 275 werkplekken voor ontspanning en zelfstudie. Een belangrijk uitgangspunt voor de inrichting was slijtvast, degelijk meubilair dat tegen een stootje kan – maar wel met een bepaalde uitstraling; het mocht best een tikje gewaagd en vooral ook creatief zijn. Een andere wens was het creëren van één herkenbare lijn, zichtbaar van horeca- tot onderwijslandschap.

 

Betreed je het nieuwe gebouw dan zijn de trefwoorden: industrieel, robuust en urban met een warme uitstraling. De horeca-omgeving oogt als een eigentijdse huiskamer met veel planten en biedt veel verschillende typen zit- en overlegplekken, van hoog tot laag. Waar de onderwijszalen strakker zijn ingericht, biedt het omringende studielandschap een mix van beide werelden: huiselijke zitjes, banken en lampen naast meer basic tafels voor projectwerk. 

 

Drie specials

Studenten, docenten en externe gasten kunnen zich in alle vrijheid door het gebouw bewegen –  tot 0:00 uur ‘s nachts en tijdens tentamens zelfs tot 2:00 uur ’s nachts – en zelf experimenteren met de faciliteiten, typen ruimtes en het meubilair. In de onderwijsruimtes is zwart meubilair toegepast. Belangrijk detail: de zwarte tafelbladen zijn dusdanig uitgevoerd dat er minder snel vingerafdrukken op te zien zijn. Zalen die tijdelijk niet gebruikt worden, worden opengesteld als studieplek. Daarnaast biedt Pulse drie speciale ruimtes: Break Out, een besloten zaal zonder audiovisuele middelen, waar groepjes bij elkaar kunnen komen voor bijvoorbeeld een brainstorm of om in alle rust te reflecteren. Voor state-of-the art audiovisuele faciliteiten kan men terecht in de Technology Room. En tot slot is daar Square, een grote ruimte met een tribune die uitnodigt tot bijvoorbeeld discussiebijeenkomsten of inspirerende lezingen.

 

Creatieve oplossingen

Naast stoelen en tafels voor het horeca- en onderwijslandschap – van workbench en aanlandtafel Gispen TM, bureaustoel Zinn, hoge kruk Triennial tot de modulaire WORK_click bank en loungebank Sett – verzorgde Gispen decoratieve items, lampen, tapijten, plantenrekken en lockers. Kim Lantwaard, accountmanager bij Gispen: ‘We kregen de ruimte voor creatieve oplossingen. Zo hebben we in de horeca-omgeving het framework van de circulaire en modulaire bureaulijn CIMO toegepast als plantenrek en stellingkast. Alle lockers zijn helemaal op maat gemaakt, zowel qua maatvoering als bijvoorbeeld de afwerking met bamboe omlijningen. In de onderwijszalen staan maatwerktafels wat dieptes betreft, met elektra in de zijkant verwerkt in plaats van aan de voorkant – minder opvallend bij nieuwe opstellingen. Op een aantal plekken staat de circulaire bank Sett CE waarvan de romp 3D geprint is uit gerecycled plastic.’ Een extra aandachtspunt vormde de akoestiek in de diverse ruimtes. De inrichting is dan ook mede gebaseerd op de adviezen van akoestisch expert Peutz.

 

Uitdagende implementatie, geslaagd eindresultaat

Pulse ligt in het hart van de TU-campus en  grenst direct aan een aantal faculteiten en een groot plein. Van belang was dat de bouw en inrichting ervan zo min mogelijk overlast gaf voor de directe omgeving waarin onderwijs, onderzoek en andere activiteiten plaatsvinden. Dat betekende een uitdaging, zowel qua planning als logistiek. Er zijn concessies gedaan in de planning en al het meubilair is ingehuisd via een smalle steeg. Het gebouw is inmiddels in gebruik en de eerste geluiden vanuit de gebruikers zijn positief.

 

 


Fotografie: Chris van Koeverden

black and white portrait of Kim Lantwaard
Het hele gebouw ademt flexibiliteit. Het heeft veel verschillende gebruikers, op verschillende tijdstippen, voor verschillende activiteiten. Van onderwijs krijgen of geven tot elkaar ontmoeten. Ruimtes zijn dan ook heel flexibel te gebruiken en in een handomdraai te transformeren van bijvoorbeeld frontaal (hoorcollege) naar groepsgericht (werkcollege) onderwijs.
Kim Lantwaard accountmanager bij Gispen
Daadkracht, eigenzinnigheid en expertise op het gebied van onderwijs- en studieomgevingen heeft een beslissende rol gespeeld in de selectie van Gispen
Team TU Delft Pulse
portrait of TU Delft Pulse
Team TU Delft Pulse

Klant aan het woord

'Bij de selectie van een inrichtingspartner heeft de TU Delft gekeken naar de productvoorstellen – zowel esthetisch, functioneel als financieel. Een integrale, projectmatige aanpak was belangrijk. En een goede mondelinge toelichting op de eerste voorstellen. Op alle drie deze vlakken kwam Gispen als beste uit de bus. Daadkracht, eigenzinnigheid en expertise op het gebied van onderwijs- en studieomgevingen heeft een beslissende rol gespeeld in de selectie.'

Brightlands Center Court   landscapem

Overleggen of een advies op maat over úw inrichting?

Wij denken graag met u mee

Neem contact op