0 Shoppingcart
Contact
Netherlands
Belgium
TM, ZINN, Outline, Asido, Dombo   headerm

Gezond thuiswerken begint bij gezond en lekker zitten

Herkenbaar? Je werkt op dit moment veel thuis. Misschien zit je in de keuken of woonkamer, op een eetkamerstoel. Of je zit in de werkkamer op een (oude) bureaustoel die je normaalgesproken maar af en toe gebruikt. Nu vaker thuiswerken ‘het nieuwe normaal’ is, wil je graag lekker en ook gezond kunnen werken. Stap één: zorg voor een goede bureaustoel.

Als je thuiswerkt, zit je ongemerkt veel langer achter je tafel of bureau dan op kantoor. Daar loop je nog eens naar een andere ruimte voor een overleg, of je haalt een rondje koffie voor je collega’s. Er is meer afleiding om je heen. Thuis voer je achter je beeldscherm het ene Teams-overleg na het andere. Soms ben je zo hard aan het werk, dat je niet eens merkt dat het tijd is om te lunchen. Voor je het weet is de dag weer omgevlogen en ben je amper van je plek geweest. Ook al weet je hoe belangrijk bewegen is. En eventuele klachten zoals een pijnlijke nek of schouders wil je graag voorkomen… Juist daarom is goed (en bewegend) zitten nu nóg belangrijker.  Ondersteund door een goede bureaustoel.

De ideale bureaustoel

Gezond én lekker zitten tijdens het thuiswerken? Dan is een goede bureaustoel de investering waard. Wie weet vergoedt jouw werkgever de kosten en mag je er zelf een uitkiezen. Maar waar moet je zoal aan denken bij een ‘goede’ bureaustoel? Het leuke is: eigenlijk moet het juist een stoel zijn waar je níet bij na hoeft te denken. Een goede bureaustoel volgt jou en doet wat jij wilt. Je stelt hem één keer goed in en daarna ben jij de baas. Dat instellen kost weinig tijd; het wijst zich bijna vanzelf. De ideale bureaustoel in een notendop.

De juiste instelling

Op kantoor hebben veel mensen de neiging om op een bureaustoel te gaan zitten, de hoogte in te stellen en aan de slag te gaan. Terwijl er nog zoveel meer mogelijk is om je bureaustoel écht op maat te maken. Door de juiste zitdiepte in te stellen ondersteun je je bovenbenen op de goede manier. Goed ingestelde armleggers zijn een verlenging van het bureaublad. De meeste bureaustoelen hebben een rugleuning met flexibele netbespanning, die zich vormt naar de rug. De natuurlijke holling van je onderrug is op te vullen met een lendensteun (ook wel ‘lumbaalsteun’ genoemd), die je in hoogte kunt aanpassen. Een extra steuntje in de rug.

TM, ZINN Smart, Outline, Asido, Dombo   landscapem

'Ik krijg de zenuwen als die stoel alle kanten op beweegt'

Lang in dezelfde houding zitten leidt tot klachten. Daarom bevat een goede bureaustoel een bewegingsmechanisme (het ‘synchroon- of neigmechanisme’). De een vindt het prettig als de stoel enigszins meebeweegt, de ander krijgt er de kriebels van. ‘Ik kan niet werken als mijn stoel continu heen en weer gaat!’ Begrijpelijk, maar: ook hier is de juiste instelling heel belangrijk. De zogenaamde tegendruk is namelijk precies in te stellen op je lichaamsgewicht. Zodat de stoel niet alle kanten uitschiet of het juist heel zwaar maakt om een andere houding aan te nemen. Of je nu rechtop zit te typen of even achterover leunt met de voeten op de vensterbank; het bewegingsmechanisme volgt vanzelf.

 

'Wat moet ik met al die knoppen?'

Bij een goede bureaustoel hoef je niet te vrezen voor allerlei ingewikkelde of verborgen knoppen. De stoel is in de eerste plaats een gebruiksvoorwerp, dat je snel en makkelijk moet kunnen instellen. Daarom staat gebruiksgemak voorop bij het ontwerp van onze bureaustoelen. Daarna volgt het uiterlijk: een eerlijk en nuchter design. En als die ruimte er is: volop keuze uit stofferingen en kleurstellingen.

Thuiswerkbureau   landscapem

Hulpje!

Klinkt het toch wat ingewikkeld, je bureaustoel goed instellen? Dat hoeft het niet te zijn! Er zijn filmpjes en handleidingen over de juiste instelling. Bij de bureaustoelen van Gispen zit onder de zitting een vakje dat een klein boekje bevat. Hierin staat alles wat je moet weten. Dit boekje raakt niet snel kwijt: na het instellen stop je het gewoon weer terug onder de stoel.

'Hoe weet ik dat ik kwaliteit koop?'

Als een bureaustoel voldoet aan de Arbo-normeringen (dan staat er bijvoorbeeld ‘NPR 1813’ of ‘NEN EN 1335’ op het label), weet je dat ‘ie goed getest is en voldoet aan alle technische eisen. Je bent dan verzekerd van een veilig en technisch kwalitatief product. Goed om te weten bij een stoel die je intensief gebruikt. Koop je een bureaustoel bij Gispen, dan voldoet deze aan alle Arbo-normeringen.

 

Vergeet de tafel niet

Deze blog gaat over bureaustoelen, maar vergeet je tafel of bureau niet. In het ideale geval sluit de tafelhoogte goed aan bij je zithoogte. Een verstelbaar bureau helpt daarbij. Eetkamertafels zijn vaak wat hoger; je leest er een krant, eet er samen. De hoogte sluit niet goed aan op een bureaustoel. Vind je het gezelliger om ’s avonds nog even door te werken in de woonkamer? Dan is een goede bureaustoel bij de eettafel alsnog beter dan die eetkamerstoel. Die winst heb je dus sowieso te pakken.